Лек какаов сладкиш без череши ;)

 
И понеже е сезона на летните плодове и както се вика, кога ако не сега да си направи човек един хубав летен сладкиш. И аз така вече няколко дни се облизвам, след като Ани Шакарян ми пусна мухата за една черешова фантазия. И признавам си вече 4 пъти купувах череши специаааално, за да направя сладкиша. Или черешите ще бъдат изядени, или пък ще излезе някоя непланирана разходка с приятелите на децата, или пък точно тогава мъникът ще заспи и шумът при разбиването на яйцата ще го събуди... ама все едни такива оправдания.
И тогава се хващам в една стара стара рецепта, която още седи на един офърфан лист хартия, без име на него, но по спомени в тетрадката на мама е "Икономичен сладкиш", ако не се лъжа. Е, доста е префасониран, но пък такъв се харесва у дома и кой знае, може и на вас да ви хареса, ако ли не ще ви даде идея, как да си го преобразите, та да ви пасва на вкуса.

Трите, тайни съставки, които го облагородиха и превърнаха в толкова желан са:
1/ свинска мас
Да! Свинска мас. След, като много пъти съм го правила, установих, че най-ронлив става, ако се направи със свинска мас.

2/ какао
Какаото по рецептата на Мечо Пух. Колкото повече, толкова повече. И цяло пакетче да сложа... все ми е малко. Ползвам това на д-р Йоткер.


3/ рожков
Днес му добавих и рожков за разкош и за проба. Другият път ще опитам само с рожков.

Приготвяне - 10 минути
Печене - 50 минути

Изключително лесна и проста рецепта. Не се налага дори да използва човек миксер. Една дървена лъжица или каквато ви е любима, с която да разбъркате сместа. Първо сухите съставки се смесват в купа - брашното, какаото, канелата, захарта. Содата се угася в бурканчето с домашно сладко, от което е хубаво да отсипете половината, тъй като започва да кипи. Добавяте водата, разтопената мас, ако искате да е ронливо тестото, ако пък искате да е като кекс, използвайте олио. Накрая добавете и орехите. У дома се почитат, когато са по-едро начупени. Слагам ги в плик, чуквам върху тях няколко пъти с чука за пържоли и гледам да има и по-едри парченца. Може и да се смелят ситно, но имам усещането, че по-лесно се изпича сладкиша, когато орехите са на парчета.
Печенето започвам на 180 градуса. Като се надигне, врътвам копчето на 150 и започвам да го допичам, докато се изсуши напълно.

Под черта:
Относно сладкото. Може да се използват практически всички видове сладка. Този специално е направен със сладко от сини сливи. Но съм правили и с вишнап, ягоди, круши и т.н.
И ако все пак не ви мързи, ако много много искате да си направите черешов сладкиш, нека да ви споделя, кое творение точно ме вдъхнови черешов сладкиш на Ани Шакарян.

Коментари

Популярни публикации