Бисквитена торта с домашен крем без нишесте

 
Единствената високоуважавана и почитана в нашето семейство торта - бисквитената торта. От доста години я боготворим, но последните 2-3 години разлюбих нишестето и приготвям крема само с домашни продукти. Разбира се бисквитената торта може да се приготви с всякакви бисквити, но... голямо НО, вярвайте ми от опит ви казвам най-много ни е харесвала досега с бисквити "Роден край". Ето този път направих две тортички от кремчето, едната с бисквитки "Роден край", а другата с тези на Papadopoulis, Petit Beurre. Естествено разликата е огромна. Високият палец е за родната марка.


И така, да си дойдем на... продуктите: 

1 1/2 литър прясно мляко
6 с. л. брашно
1 ч. ч. захар
1 ванилия
2 яйца
1/4 пакетче краве масло (от 125 г)
2 ч. ч. ситно смлени орехи
 
Млякото се сварява със захарта. Брашното се разбива с част от млякото. Аз лично не си играя да го правя на ръка, а ползвам за целта добрия стар пасатор. Преди да заври млякото, започвам да добавям брашното и енергично разбърквам, за да не стане на топчета сместа. Когато заври, дръпвам тенджерката настрани и добавям на тънка струйка и непрекъснато бъркане, предварително разбитите яйца и ванилията. Връщам на огъня. Оставям да кипне отново. Изключвам котлона и добавям краве масло за аромат. Разбърквам и започвам реденето на тортата в следната последователност. Започвам винаги само с крем, след което редът е - бисквити, крем, орехи. И така до края.
Не топя бисквитите в мляко, а правя крема рядък. Понякога ако преценя, че ми се струва гъста сместа, добавям от вече свареното мляко, може и да не е горещо, не е нужно и да завира. Просто разреждам горещото кремче до гъстотата, която ми харесва. Така бисквитите се напояват добре. Тази торта се яде, след като е престояла няколко часа. Аз лично я приготвям от вечерта и закусваме с нея на сутринта. Ако я разрежете веднага, рискувате да си хапнете безформена чорба с бисквити. Но пък "плодовете на дървото на Търпението са най-сладки", както знаем, така че си струва човек да потърпи :)

Коментари

Популярни публикации