Консервиране на зелен боб за зимата

Нашите баби не са имали възможност някога да си купуват целогодишно разнообразни зеленчуци. И сега не всеки има тази възможност, въпреки че пазара предлага изобилие. А и не всеки има желание, тъй като зеленчука е най-вкусен, когато се яде в сезона.
Ето какво се случи с този зелен боб, който се озова в нашето дворче посредством натуралната размяна, както често се случва на село. Ние дадохме прекрасни домати в замяна на този още по-прекрасен бобец.
 Ето и как да си го приготвите.
Бобът се измива и почиства като се изрязват краищата му. Кипва се леко подсолена вода, когато водата заври се прибавя боба. Оставя се да ври под капак до готовност. Когато бобът се свари, се изважда от съда и се отцежда. Изчаквате леко да се охлади, за да не си горите златните ръце и нареждате в бурканчета, като между редовете слагате клончета копър (може пръчки, може цвета на копъра, зелената част). Преди да затворите бурканчетата добавяте по половин чаена лъжичка сол на едно бурканче, едно аспиринче и доливате с прясна студена вода. Аспиринчето от опит, тъй като бобът може и да се развали, а може и да не се развали, ако го няма. Но всеки си решава дали иска да рискува или не ;)
След което бурканчетата се заваряват за половин час. Засичате 30 минути след като водата заври, изключвате, вадите бурканите, обръщате с капачките надолу и като изстинат... по рафтовете в мазето.
А на зима някой храница ще си има. С бобеца могат да бъдат приготвени чудесни ястия, както и една много лесна и свежа салатка. Ако не сте опитвали, никога не е късно да го направите.
Първият път, когато опитах тази салатка ми беше представена под името "Боб на гащи". Бях дете и дори не се замислих какво точно е имал предвид автора ;)
Но пък съдържанието на творбата си заслужава:

Салата "Боб на гащи"
Отделете си част от сварения за консервите боб и го овкусете с оцет, олио, сол, копър и чесън. Ами това е! Действайте, че някои вече започнаха и няма да остане.... :)






Коментари

Популярни публикации