Пухкаво кексче с орехи и шоколадови парченца


- Мамо, искам кекс.
- Заповядай, миличък.
- Ама този не е топъл. Може ли да ми го стоплиш?
:)
Това съвсем не е виц, а истински случай. Моят сладък племенник обожава да яде топъл кекс и тъй като кексът е толкова вкусен, че дори не успява да изстине, детето дори не допуска, че кексът може да се яде и студен.
Ето и една рецепта за топъл и пуФкав кекс по рецепта на моята сестричка Диди.

Продукти


6 яйца (към които добавих и 3 излишни белтъка, които имах)
2 ч.ч. захар
6 с.л. олио
6 с.л. вода или прясно мляко
2 1/2 ч.ч. брашно (аз сложих малко по-малко - 2 1/3 ч. ч.)
1 бакпулвер
ванилия
какао
парченца шоколад
орехчета за украса

Приготвяне

По принцип най-добре се приготвя кекса, когато си сам. Но то сам, както се вика всеки може. Друго си е да те дърпа едно за краката и да вика: "Мамо, дай цице". Другото да влети с гръм и трясък и да изкрещи: "Мамо, хайде бе, къде са ми банските? Искам да влизам вече в басейна." А третото на опашката, с благи питащи очета: "Лельо, а може ли сладоледче с ягодки?". 

И така. Първо се задоволяват желанията на децата. После се преминава към съществената част.
Разбиват се яйцата със захарта. Слага се олиото, водата и след това се добавя брашното с пресятия бакпулвер. Тъй като нямах под ръка бакпулвер, използвах сода и лимонтозу, които разтворих във водата, вместо да пресея с брашното. Заделих си част от готовата смес, оцветих я с какао, защото ми е любимо, но тази част може да се пропусне или пък да използвате за разнообразие кафе или рожков. И така тъмната част се изсипва отгоре върху светлата и леко може да се разбърка. Орехите и парченцата шоколад сложих най-отгоре.

 След като се изпече кекса, се вади от формата и се поръсва по желание с пудра захар. На омаламощените от игра деца се слага обяд, а през това време се правят няколко кадъра на кекса. След което все още топлият кекс се поднася като десертче на децата. Под строй и редица - децата в банята, по креватите и за майките - една голяма чаша горещо черно каЙВе, с китка разбира се и повечко парченца студен кекс.


Излюпването на първите двама.




И най-важното е да си почивате бързо, защото се оказва, че децата бързо се наспиват.... докато се озърнеш и тупур-тупур... "Мамо, наспахме се!"















Няма време за губене... от кревата в басейна.
Царевицата на заден план е доказателство, че животът на село има и друга страна, която за децата на този етап е все още "невидима".

Коментари

Популярни публикации