Кюфтета от тиквички

Хубавото на домашно отгледаните тиквички е, че знаеш, че не са пръскани, не са торени и слагаш в чинията екологично чист продукт. Кусурът им, ако така мога да го нарека е, че като почнат да "изобилстват" край нямат. Пълнени тиквички, пържени тиквички, печени на скара, мусака с тиквички, супа от тиквички.... и накрая за десерт  "Аман от тиквички"!

Тези дни салатата ни е предимно тиквички с млечен сос с копър и чесън.
За разнообразие вкарахме в менюто нещо като кюфтенца от тиквички, които според единия от малчуганите са :)



- Боби, виж! Леля прави бейкролс от тиквички!
- Не! Това са брускети "Янети"!



Освен тиквички ще са нужни и някои други материали, като:
една малка главичка лук
едно морковче
1 ч. ч. натрошено сирене
1 яйце
копър
сол, ако е безсолно сиренето
брашно, за сгъстяване на сместа
използвах 3 големи тиквички, приблизително около килограм



Приготвяне

Тиквичките се настъргват на едро ренде. Към тях се прибавя нарязания лук, настъргания морков, натрошеното сирене. Всичко се омесва и овкусява с копърчето и се добавя сол, ако е нужно. Тъй като не отцедих предварително водата се наложи да добавя брашно. Честно казано не мога да дам точно количество, защото го сипвах на око. Но да кажем, че сместа се получи на гъстота като за редки палачинки.

Пържене

Признавам си, че точно тази част не ми е хич, ама хич на сърце. Не защото не е здравословно. Ами! Айде сега! Понякога е по-добре човек да надебелее от нещо вкусно, което много му харесва, отколкото от нещо, което се назландисва да яде само, защото било полезно.
Просто не ми се пържи! Сега вече като си го признах ще споделя и проба-грешката от моя опит.
Пържих ги в тиган с малко мазнина. Сипвам сместа с лъжица постепенно, като потапям дори лъжицата леко в мазнината. 

Готовите брускети "Янети" са хрупкави, докато са още топли. Вероятно после омекват... но нямам грам хабер за това нещо, защото не хартиса нищичко, нито грам.  Понеже ме чака още една пълна кошница с тиквички, ще изпържа следващите дни вероятно пак. Без да обещавам! 












Коментари

Популярни публикации