Домашна плодова торта с бисквитени блатове

Ето и още един вариант на лека лятна торта. Кремчето е отново домашно, без нишесте. Ето и разковничето.

Продукти за блатовете
2 1/2 пакетчета бисквити "Роден край"

Продукти за крема

1 1/2 л сварено прясно мляко
1 ч. ч. брашно или 6 супени лъжици
1 ч. ч. захар
2 яйца
2 ванилии
бучка масло за аромат (колкото кибрит)

Плодовата украса
2 ч.ч. ягоди
1 праскова
1/4 ябълка

Първо се приготвя кремчето. Към свареното мляко се прибавя захарта и се оставя на котлона да се разтопи, като се помага от време на време с бъркане. През това време се разтваря брашното, смесено с ванилията в 200 мл прясно мляко(една водна чаша). Разтвореното брашно се прибавя на тънка струйка към горещото мляко и се бърка енергично. След като заври се прибавят разбитите и разредени с малко прясно мляко яйца. Когато заври, се изключва и се добавя бучката масло, разбърква се до пълното разтваряне на маслото и може да се започне с реденето на тортата.

Реди се първо съвсем тънък слой от крема, защото по-лесно се отделя от формата после. Продължава се с бисквити, завършва се с крем. Използвам кръгли бисквити, но изпълвам всяка малка дупчица с натрошени парченца, за да се получи като истински блат.

След това можете да преминете към украсата. В моя случай използвах последната реколта ягодки. Явно имаме няколко целогодишни корена, които в началото на сезона правят едри ягодки, а през останалата част от годината, някъде до към есента, раждат едни дребни, невероятно ароматни и сладки плодове. Та точно такива си набрах, засипах ги в една тенджерка със захар и ги оставих да се овкусят. Нарязах една праскова на тънки резенчета и когато се отдели сок от ягодите го сипах в една чаша, добавих към него 1 кафяна лъжичка желатин и около 20 мл вода.
След като набъбна малко, сложих разтворения желатин в тенджерата с ягодите, добавих и прасковите и на много слаб огън започнах да затоплям желатина. Не изчаках да се сгорещи, а по-скоро да се затопли. Тогава започнах да редя прасковите в центъра на тортата. Чак тогава нарязах няколко резена ябълка и един по един ги топвах в желатиновия сок, след което ги подредих върху тортата. Тъй като не съм голям любител на желатиновите покрития, исках по-скоро тортата да е с релефа на плодовете, а желатина да е като "глазура". След като наредих и ягодите, добавих течната желатиново-ягодова смес отгоре. Оставих в хладилника да се стегне и на сутринта... какво да видя? Ами, някой друг "ранобудник" ме изпреварил и явно беше гребал с лъжицата. Ами така е, като не я направих в ринг-форма. То има ли избор човек?!










Коментари

Популярни публикации