Различна салата с елда, домати и магданоз върху канапе от патладжани
Канапенцата са от пържени патладжани.
Патладжанът се нарязва на колелца, оставя се в студена вода, за да пусне горчивината си. Водата започва след 15-тина минути да почернява. Сменя се. Резените се измиват, отцеждат, посоляват и се изпържват в загрята мазнина.
Елдата
Разполагах с шест средно големи домата, които предварително бях издълбала за едни други вкусотии и отделеният сок и месеста част мислех да приготвя на сок първоначално. Затова добавих половин връзка пресен магданоз, нарязан на ситно, овкусих с малко сол... но реших, че ще сваря елдата в доматения сок. Така и направих. Следващият път обаче ще пропусна добавянето на магданоза, защото определено го предпочитам свеж и зелен. Та колко и трябва на елдата, за да се свари. Нищожно малко време. Затова смесих суровата елда и доматения сок, магданоза и малко сол и ги сложих на котлона. За предпочитане е да не се отваря капака, докато не се сготви елдата, за да се свари от парата. След 10-тина минути, изключвам, оставям капака отворен, за да се охлади и това е.
При сервирането много лесно с помощта на лъжица се самооформиха тези топки. Малко прясно морковче, нарязано на лентички с помощта на картофобелачката и Бон Апети ;)
Коментари
Публикуване на коментар