Меки бисквитки с овесени ядки, слънчогледови семена, ябълка и кокос






Всичко тръгна от един кокос. По-големият наследник помоли да му купя един кокосов орех. И от чисто любопитство го направих. Определено не се получи "любов от пръв поглед" с децата и кокоса. Но пък на мен винаги ми е харесвал и аромата на плода, а кокосовото масло просто го обожавам - и като храна, и като козметичен продукт, и като цяр. От време на време го ползвам като крем за тяло, като маска за коса - в този случай втривам малко кокосово масло в краищата на косата, като гланц за устни и т.н. Тъй като кокосовото масло е познато със своите лечебни свойства, много често го използвам за рани, тъй като двамата ми наследника често ми дават повод за това и т.н. Та кокосовата вода я изпихме, плодът го обелих макар и трудно и сърцевината я настъргах с помощта на машинката за мелене на орехи.

Останалите продукти, които използвах са:

4 големи настъргани ябълки 
1 ч.ч. ситно смлени орехи
1 ч.ч. разтопен мед вместо захар
1/2 ч.ч. разтопена свинска мас (поради липсата на масло в този момент)
1 ч.ч. брашно
1 равна чаена лъжичка сода 
1 шепа фурми нарязани на ситно (просто, защото се подмятаха от няколко дена недоядени)
3-4 с.л. сурови слънчогледови семена

няколко парченца останал шоколад 
Самото приготвяне се състои в разбъркване с дървена лъжица на всички съставки. След което сложих сместа в хладилника за около 30 минути, тъй като се наложи да свърша междувременно и нещо друго. После с помощта на чаена лъжица направих почти съвършено кръгли топчета, които подредих върху хартия на прилично разстояние една от друга, тъй като се разтичат. Пекох ги на много слаба фурна за около 30 минути всяка тава. От тази доза излязоха три големи тави. В случая имаше и останал шоколадов крем, който бях приготвила за една торта и използвах момента да направя една тънка шоколадова покривка отгоре ;)
Очаквах да са хрупкави, но всъщност останаха мекички.




Коментари

Популярни публикации