Лесна и вкусна домашна лютеница


 
С тази рецепта се"запознахме" преди 2 години. Вкусът на лютеничката страшно много ми напомня на познатото "Хорце". Дали заради това, дали заради самото пътешествие назад във времето, не знам, но истината е, че беше любов от пръв поглед и с всяка есен, връзката ни само ще става по-топла и по-апетитна.


Необходими продукти
4-5 зърна бахар 
1 к.л. смлян черен пипер
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
сол на вкус
5 кг червен пипер
1 кг домати
4 по-големи моркова
1 голям или два по-малки патладжана
2 глави лук
2-3 глави чесън



 Всичко се нарязва в тенджера, покрива  се с алуминиево фолио и се пече точно 2 часа на високи градуси. Пече се без да се отваря или бърка. Когато извадите тавата, ако желаете можете да изхвърлите зърната бахар. Поради тази причина ги поставете най-отгоре на сместа, за да ги откриете лесно. При печенето се отделя зеленчуков сок, всеки път се получава различно, в зависимост от самите зеленчуци, както и от пропорциите, тъй като понякога се работи по схемата "на око". Отнемате отделената течност и пасирате. Ако прецените, може и да разредите лютеницата с тази течност. Пълните бурканчетата, може и веднага, а може и след като изстине. Затваряте и варите бурканчетата, докато омекнат капачките, шегувам се - десетина минути.

Ако гоните съвършенство и предпочитате идеално гладка консистенция, то можете да минете и през още една фаза. Претриване през гевгир. Отделят се ето такива люспички. Това, което е показано на снимката е от цялата доза. И после... равнис на бурканите в мазето и това е:) Пътят до трапезата е кратък, ако сте извървели този от градината до бурканите :)



Коментари

Популярни публикации