Шоколадова торта с много орехи и без грам брашно


 Една торта, която трябваше да приготвя. Точно така "трябваше". Трябваше, защото се навършваха осем години от моето първо раждане, моето първо момченце и тъй като то е достатъчно голямо мъжле, за да знае какво точно иска, си поръча следната торта, съжалявам, че не мога да пресъздам жестове, мимики и интонации, но беше много сериозен, все едно цял живот в кулинарията се е въртял. "Мамо, искам да ми направиш за рождения ден кафява торта. Амааа, никакво бяло. И, отгоре да изцедиш, ама така, много гъсто - ягоди. Искам да има и орехи."
Боже! Ако ми беше казал, че иска и кисело зеле в плънката, сигурно по-малко щеше да ме изненада. Ама какво да се прави - желания. Можеше да поиска и син шоколад. Та на следващия ден вкарвам предложение аз за шоколадова торта с карамелизирани цели лешници, обаче нашето момче, явно забравило за ягодите, вече искаше шоколадова торта с орехи. Е, тук вече реших, че спирам да го питам, какво и как го иска и ще се захващам. Прочетох разни идеи и най-накрая се спрях на вариации около темата "Гараш". Ето го и моето предложение. Дано ви допадне. Защото на нас не само ни допадна, ами не ни и стигна.

Продукти за блата:
3 ч.ч. ситно смлени орехи
5 яйца
25 г какао 
150 г краве масло
1 ч.ч. захар

Разбих маслото със захарта, към него постепенно добавих яйцата и какаото. След това оставих миксера и използвах лъжица при добавянето на орехите.

Продукти за кремчето

5 пресни яйца
350 г масло (ползвах немско масло)

180 г натурален шоколад "Своге", тоест 2 броя шоколад
1 ч.ч. захар

Идеята взех от рецептата за "Шоколадов крем на Буболинката", но промених количествата, пропуснах алкохола, замених пудрата захар с кристална. С две думи не очаквах да се получи, но стана (тоест кремът не се разтече, беше стегнат, плътен). По-късно на следващия ден, когато я разрязахме установихме или по-точно дегустирахме, че е много вкусен.

Печене
Изпекох сместа на веднъж и после разрязах тортата на два блата. Е, не ми се получиха много симетрични двата, ама какво да се прави. Добре, че беше шоколадовият крем, та да се замаскират неравностите.
При следващото приготвяне на тортата, реших да изпека два отделни блата. Пекох до суха клечка на слаба фурна (газова без градуси).
Начин на приготвяне:
На водна баня разбих яйцата (жълтъци и белтъци) заедно със захарта. Бих ги с миксера, докато започна да се сгъстява крема. След което продължих с разбиването на размекнатото масло в друг съд. Добавих разтопения шоколад към маслото и после смесиха яйчената смес и шоколадовата. Едната част от крема използвах за сглобяването на блатовете на тортата, а с другата част от крема покрих отгоре и отстрани тортата. Ако кремът се разтопи, оставете на хладни, за да се стегне от маслото и да работите по-лесно.







Снимки от последното приготвяне на тортата.



Коментари

Популярни публикации