Шоколадова торта с крем от тиква

Пролог

Лягаме си и както повелява ритуала - вечеря, миене, триене, по креватите с книжка в ръка. Големият (8 лазарника) си чете сам, а малкият (цели 2 години) му четем, обикновено аз или таткото. И така таткото грабва тематично книжката "Франклин и рожденият ден", тъй като същия ден малкия беше на детски рожден ден и един вид темата ще му е позната. Голяма грешка!!! Уверявам ви, никога не посягайте към книжка с прекрасно изрисувани лакомства, още повече и торта, особено ако вкъщи не ви се намира нищо такова подръка. Малкият вижда съответно тортата и до там с четенето. 
- То(р)та, то(р)та, то(р)та... Мамо, моля те, икам тоооота.  :(
Искаш маминото, ама от къде. И така до 22.10 се измъчихме всички. Сънят започна с две кръгли бисквитки и така по живо по здраво заспахме всички.

На другия ден то се знае, че щях да правя торта, ама не очаквах от сутринта да ме подхванат със същия възглас, с който ме приспаха.
Хванахме се ние с малкия да творим. Крайната цел беше ясна - торта, но пътят до нея тепърва предстоеше. От доста време в главата ми се въртеше идеята за торта с тиква, която да нарека торта "Пламък". Исках отгоре да е с крем от тиква под формата на пламъци. Естествено не стана точно така. Все пак и колегата ми имаше своето виждане по въпроса. Ето и есенната коопродукция дело на талантливия младши и неговата старша. Както се казва - добре, че беше той, та да се случат нещата както трябва.

Към рецептата
Забърках едно кафяво тесто, което изпекох и после нарязах като два блата. Слепих ги с тиква и отгоре залях с шоколадова глазурка. Това в кратце.

За блатовете
4 яйца, плюс оползотворяването на още 2 белтъка, нахождащи се в хладилника
2 чаени чаши ситно смлени орехови ядки
1 чаена чаша захар (оказа се крайно недостатъчна за моя вкус, затова компенсирах по-късно с крема и глазурата)
1 ч.л. куркума
какао на око, колкото да стане "достатъчно" кафяво
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
Яйцата разделих на жълтъци и белтъци. Белтъците разбих със захарта, а жълтъците с брашното и олиото. После смесих двата цвята и подсилих с останалите продукти. Помогна ми колегата.
Не знам как, но младши реши, че дневният прием от ябълки е постигнат за деня, при което
добави сутришната си ябълка към тортата. Разбира се, не ви съветвам да го правите. Първо, защото е абсолютно излишно, второ - задачата по разрязването на блата се усложнява с една звездичка.
Изпекох до суха клечка, разрязах с помощта на конец блата и изчаках да изстине.

За крема
Сварих си една четвъртинка от малка тиква.Дори я разварих без да ми беше това целта. Към топлата тиква добавих мед, защото както казах самият блат беше не толкова сладък. Сложих и около 1-2 супени лъжици какаово масло. Разбърках и насипах върху блата. Оставих сместа по-течна, за да се сиропира долния блат. Слепих ги двете. След което сварих какао, масло, захар и вода. Като кипна залях с него горния блат, докато още беше горещ сиропа. Оставих да изстине, но не се наложи да преседява дълго, защото колегата настояваше да я тестваме. Ами топла не е същото като студена. Тази сутрин вече беше друга история. 
























Коментари

Популярни публикации