Пукани сладки чушлета


В буркана наливам оцета, добавям захарта, солта, черния пипер. Разклащам да се разтворят солта и захарта и давам старт на програмата "Зимнина".  Пукам чушките, а не ги пека. Тоест само да придобият по някоя и друга шарка. Не е необходимо да се изпичат до готовност, защото тогава люспата се дели неприятно. Първоначално редя на дъното на буркана и някое резенче чесън, някоя дръжчица от целинката. Първите опукани чушлета слагам още горещи в буркана. Захлупвам с капачката, а самото бурканче държа завито в хавлиена кърпа. И така добавям постепенно всяка опукана чушка към буркана, като всеки път притискам добре, за да излезе течноста (оцета с подправките) на повърхността. Между редчетата слагам отново чесън и целина.

Първоначално сложих 5 с. л. (около 25 мл) оцет в буркан от 300 мл, но количеството се оказа недостатъчно. Преди два дни отворих първото бурканче и се оказа, че има нужда от още малко оцет. Долях, разклатих и отново затворих. Съхранявам в хладилника и вече се яде като пикантерийка към храната.

Както във всяко семейство, така и в нашето ;) ще ме прощавате, ама и ние не сме от тях "Нашенци"-те на Чудомир. Та каквото правят големите, това правят и малките. За пореден път се убеждавам, колко добри имитатори са децата. Естествено, трябва да им се харесва, иначе зАбрави да го повторят.
Та ядем си ние сладко сладко пукани люти чушлета и малкият (2 години и няма и 2 месеца) бърка и захапва лютата чушка. После плюене, бъркане в устата... мъка, мъка. Така първата една минута. На втората всичко тихо и кротко, отново се захвана да опустошава чинийката си. Та на трета вече минута си рекох, че е време да приготвя и едни чушлета за децата. Същите като нашите ама сладки вместо люти.

Сложих само две бурканчета, пък ако се тачат, ще приготвя повече догодина. Не използвах консерванти, а само сол, захар и оцет. Като подправки сложих целина, скилидки чесън, няколко зърна черен пипер.

И с няколко думи, необходими продукти за буркан от 300 мл:
1 с. л. сол

1 с. л. захар
50 мл оцет
4-5 зърна черен пипер
4-5 скилидки чесън
целина - използват се както листата, така и дръжките
морков - бих добавила и някое резенче морков, но точно в този момент нямах наличен
И естествено чушки. Количество честно казано не мога да ви споделя с точност... печете слагате, докато има...
Едно отклонение от темата. Понеже щях да пропусна да отбележа, че все пак и чушки се слагат, та се сетих за един стар виц за Чапаев и Петка, които решили да правят бизнес. Всеки отворил по една кебапчийница и в тази на Чапаев народът се препъва да влиза, реди се на опашки... голяма навалица. А при Петка завалията, няма кой да го напсува. По цял ден пусто, тишина, само мухите се чуват като пилотират. Та решил накрая Петка да разпита другаря Чапаев за тайната на успеха му и човекът му споделил рецептата. "Ами слагам сол, чер пипер, кимион,.... кайма". Тогава Петка се плеснал по челото и учудено попитал: "Ама, ти и КАЙМА ли слагаш?"

Та и аз... ама и ЧУШКИ ли слагаш?


Приготвяне:

Коментари

Популярни публикации