Обърнат сладкиш с карамелизирани сини сливи

Набери си сливка две,
хАпни си най-добре,
пък ако ти хартиса,
пЕкни ги в тавичката,
и си облажи душичката...

Та ако се спреш на варианта с тавичката, мога да подскажа наученото от тази сливова импровизация, но ако имаш трети вариант, който да включва казан... не мога да съм добър съветник :)

И така докато реша как точно да го направя, разтопих в една йена малко краве масло, което разнесох равномерно по дъното и стените на съда. Поради липса на кафява захар, използвах бяла захар, с която насипах първо стените на съда, после дъното. Върнах тавата във фурната и започнах да разрязвам и почиствам сливите. Поставих най-грижовно разрязаните сини сливи с дупетата нагоре и насипах върху тях сместа за тестото. Пекох в загрята фурна около 10 минути, като първоначално засилих на макс, за да се надигне и пукне сладкиша, след това в продължение на около 50 минути буквално го суших на най-слаб огън (газова фурна).

Ето и продуктите за тестото:
2 яйца

3 ванилии (знам, че звучат много, ама на мен все не ми достигат)
1 ч. ч. захар
2 ч. ч. брашно, пресято с 1 равна ч. л. сода и 1/2 ч. л. лимонтузу
около 100 грама краве масло
1/2 ч. ч. олио
1 ч. ч. прясно мляко





И сега грешката:
Не знам къде точно сбърках, но когато извадих сладкиша, който беше прекрасно изпечена до суха клечка, реших, че ако го обърна веднага ще го сплескам и изчаках малко. При охлажданеот обаче карамелизирания плод се стегна и при отлепянето на сладкиша, част от плодовете останаха по дъното на съда. Освен, че доби несъвършен външен вид, мисля, че друг кусур не мога да му намеря ;)

Мисля, че прекрасно би се получил и варианта с кайсии или праскови, а за сините сливи съм сигурна, че малко канела също би била само плюс към комбинацията.






Коментари

Популярни публикации