Хрупкави пълнозърнести солетки с квас


Продължавам да експериментирам и да си записвам рецепти, приготвени с квас. Този път се спрях на едни пръчици, тип гризинки и солетки.
Как ми дойде идеята, ли? Една вечер в една от кулинарните групи гледам страшно апетитна таханова паста, домашно приготвен хумус, невероятни салатки и разядки... и всичко това се хапва с купешки царевичен чипс. Горките хора! Ама няма ли кой да им спретне едни здравословни домашни крекери, гризинки, солетки? И така всъщност се спрях на тази пръчковидна форма. Крекери съм правила и е време да сменим формата.
Продукти

1 супена лъжица активен квас. Вече съм писала, как да си приготвим квас. Можете да прочетете тук.

1 ч.л сол (предпочитаме по-безсолно, но вие може да добавите)
2-3 с.л. олио
300 мл вода 
2-3 печени червени чушки
2-3 скилидки чесън
чубрица, риган за поръсване
може да добавите хималайска сол или по-едра сол за поръсване, но не прекалявайте ;)
брашно - можете да ползвате всякакъв вид брашно, аз лично използвах пълнозърнест пшенично-ръжен микс. 

Тестото се замесва и се оставя да почине. Завивам го с домакинско фолио, за да не съхне, но може да се сложи и в съд с похлупак. Сместа може да се раздели на две равни половини и от едната да се изпече малък хляб, а другата да се използва за направата на солетките. И така за тези вълшебни пръчици не е необходимо голямо втасване. Изчакайте половин час и си отделете една топка. Разточете я върху хартия за печене, върху която поръсвате брашно, за да не залепне тестото за хартията. Поръсете с чубрицата и ригана, добавете и сол на кристали, ако желаете. Разрежете на ивици. Изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Пекат се около 20 минути.
Може да си направите няколко варианта гризинки от това тесто. Разрежете например не на ивици, а под формата на ромбчета или квадратчета. Така ще имате различни форми и лесно ще отделите и вкусовете на всяка изпечена партида.

Използвайте фантазията си и увеличете асортимента, като поръсите със:
- сусам
- ким
- мак
- ленено семе
- пшенични трици
- царевично брашно
- различни зелени подправки
- настърган кашкавал, сирена
- или пък с доматено пюре или използвате домашно приготвена лютеница.
Нашите гризинки тази вечер заминаха в компанията на една страхотна салатка от печени чушки. Вилици не бяха нужни, тъй като пръчиците вършеха още по-перфектно услугата "доставка-от-чинията-до-устата-на-клиента". Изпекох една тава само, която изчезна моментално. Останалата част от тестото оставих да втасва и нея смятам да изпека утре рано сутринта.




Коментари

  1. Ще бъде чудесно, ако кажете и грамажа на брашното :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации